Olipoli, Eργαστήρια

Φωτογραφία: Σάκης Γιούμπασης

Olipoli, Eργαστήρια

Φωτογραφία: Σάκης Γιούμπασης

Olipoli, Eργαστήρια

Φωτογραφία: Σάκης Γιούμπασης

Olipoli, Eργαστήρια

Φωτογραφία: Σάκης Γιούμπασης

Olipoli, Eργαστήρια

Φωτογραφία: Λευτέρης Τσινάρης

Eργαστήρια

Ελάτε να παίξουμε μαζί

Η olipoli διοργανώνει εργαστήρια μουσικής που αντλούν το ρεπερτόριο και τη θεματική τους από τις παραδόσεις του Ελλαδικού χώρου, της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Στόχος μας είναι η επαφή με τις παραπάνω μουσικές παραδόσεις, η μουσική εκπαίδευση μέσα από τη δυναμική του συνόλου, η αναζήτηση των ρόλων όντας/ούσα μέλος μιας μουσικής ομάδας και η ενίσχυση της ελεύθερης προσωπικής έκφρασης κατά τη σύμπραξη και την αλληλεπίδραση με τα υπόλοιπα μέλη!

Eργαστήρια, icon

Οι Jarana trio ταξιδεύουν από τη Σικελία και επισκέπτονται την πόλη για ένα μοναδικό διήμερο σεμινάριο αφιερωμένο στη μουσική παράδοση της Σικελίας και της Νότιας Ιταλίας. Μελωδίες από ταραντέλες με εκρηκτικό ρυθμό και ταπεραμέντο αλλά και τραγούδια γεμάτα λυρισμό διαμορφώνουν το ρεπερτόριο του σεμιναρίου και ζωντανεύουν εικόνες της Μεσογείου.

Περισσότερα

Λίγα λόγια για την παραδοσιακή μουσική των περιοχών της Σικελίας και της Νότιας Ιταλίας:
Η παραδοσιακή μουσική της Σικελίας και της Νότιας Ιταλίας συνδέεται άμεσα με τη ζωή και τις εποχές, που γιορτάζονται μέσα από πανηγύρια. Εδώ η μουσική χρησιμεύει ως μέσο για τη μεταφορά της συλλογικής μνήμης και ενώνει την κοινότητα. Λειτουργεί επίσης ως θεραπευτικό εργαλείο, συνοδεύοντας στιγμές όπως η γέννηση, ο θάνατος, αλλά και τη σπορά, τη συγκομιδή και το ψάρεμα κ.ά..

Στη Σικελία, από τα μέσα του 20ού αιώνα και μετά, εξαιτίας των αλλαγών που επέφερε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η παραδοσιακή μουσική έχει σχεδόν εξαφανιστεί, ακολουθώντας την κατάρρευση του παλιού κοινωνικοοικονομικού συστήματος. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις: τα τραγούδια της Μεγάλης Εβδομάδας, η Χριστουγεννιάτικη novena και η χορευτική μουσική παραμένουν ζωντανά σε ορισμένες περιοχές του νησιού. Όποιος επιθυμεί να αποκτήσει μια γενική εικόνα σήμερα, θα πρέπει οπωσδήποτε να ανατρέξει σε αρχεία εθνομουσικολογικής έρευνας.

Ωστόσο, η κατάσταση είναι διαφορετική στην Καμπανία, όπου η παράδοση είναι ακόμα ζωντανή χάρη στη διαρκή σύνδεση με τους Μαριανούς λατρευτικούς τύπους. Ακόμα και στην Πούλια, η παραδοσιακή μουσική έχει μετασχηματιστεί και αναπροσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα, αλλά γενικά σε όλη τη νότια Ιταλία επιβιώνουν διάσπαρτα λίγα πράγματα.

Έτσι, τα τραγούδια που έφτασαν μέχρι τις μέρες μας προέρχονται κυρίως από την αρχειακή έρευνα πάνω σε ρεπερτόριο παραδοσιακής μουσικής που συνδέεται με το χορό (tarantella, pizzica) και με γυναικεία τραγούδια όπως νανουρίσματα, τραγούδια αργαλειού, τραγούδια θερισμού, τραγούδια περιφρόνησης, τραγούδια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Share